Зателефонуйте нам зараз та отримайте аудиторські послуги сьогодні!

+38 (044) 500 77 27



07.11.2019 15:32:16
Податковий семінар 18.11.2019р.

Програма семінару 18 листопада 2019г.

1. Які норми законодавства вступили в силу в жовтні-листопаді 2019 р., підготовлені до прийняття законопроекти та акти КМУ.

1.1. І знову новий порядок блокування податкових накладних – проект від КМУ: що змінюється
      (1) в підходах до моніторингу для цілей блокировки ПН,
      (2) у визначенні критеріїв ризиковості платників податків або його операцій.

1.2. Зміни в законодавстві щодо РРО – для кого і з якого часу набувають чинності вимоги
      (1) обов'язкового застосування РРО,
      (2) нові розміри штрафів за невидачу фіскального чека.

1.3. Вступ в дію положень Наказу Мінфіну № 80 щодо зміни механізму повернення платникам податків помилково або надміру сплачених сум податкових платежів у бюджет.

1.4. Перенесення термінів обов'язкового ліцензування місць зберігання ПММ і/або перехід до декларативним принципом замість ліцензування для виробників – нові законопроекти № 2248 і 2248-1, підготовлені з цього питання.

1.5. Прийняття в першому читанні законопроектів 1209-1 і 1210-1 щодо змін у ПКУ – коли чекати вступу в силу і в якій редакції.

1.6. Законопроекти для Фопів - підвищення сум доходів для ФОП, які перебувають на системі єдиного податку, скасування ЄСВ – що планує уряд.

1.7. Вступ в силу з 29 жовтня 2019 р. нового кодексу з питань банкрутства – ризики запуску процедури банкрутства за ініціативою кредиторів юридичних осіб, відповідальність топ-менеджменту компаній при неможливості своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за зобов'язаннями компанії.

2. Підходи до обліку довгострокових боргів для підприємств, що працюють за П(с)БО: дисконтування і не тільки. Що міняє для українського бух. обліку набуття чинності Наказу Мінфіну № 379 від 16.09.2019 р.

2.1. Практика застосування облікових стандартів до безпроцентної дебіторської і кредиторської заборгованостей зі строком погашення понад 1 року до набрання чинності Наказу 379. Підходи до дисконтування дебіторської та кредиторської заборгованості з боку податкових органів при проведенні документальних перевірок платників податків. Податкові спори і судова практика з цього питання практика за 2018-2019рр.

2.2. Що принципово змінюється після набрання чинності норм наказу № 379 щодо змін у П(С)БО 10 та 11. Як застосовувати оновлені норми стандартів з урахуванням положень П(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах». Чи потрібно міняти фінансовий результат діяльності підприємства за минулі роки (сальдо нерозподіленого прибутку) у зв'язку зі зміною облікової політики та застосування нових правил до обліку довгострокових зобов'язань, що виникли у минулих фінансових роках, пов'язані з цим податкові ризики.

2.3. Застосування норм господарського та цивільного права України для цілей уникнення вимоги про дисконтування, визначення характеру боргу – короткостроковий чи довгостроковий, у т. ч. з урахуванням набрання чинності з 29 жовтня 2019 кодексу про банкрутство.

3. Податок на прибуток – готуємося до подачі річної декларації.

3.1. Операції по поліпшенню ОЗ з подальшою капіталізацією понесених витрат – чи потрібно переглядати строки використання поліпшених об'єктів і як це відіб'ється на їх податковій амортизації. Повторне поліпшення орендованих ОЗ. Модернізація і реконструкція ОЗ – коли вона є і на який період у цьому випадку слід припиняти нарахування амортизації ОЗ.

3.2. Наявність ділової мети як необхідна умова визнання права на податкові витрати та ПК з ПДВ – практика Верховного суду України по податкових спорах, що може бути доказом реальності операції.

3.3. Одержання електронних документів від постачальників товарів (робіт, послуг): як підтвердити їх наявність і справжність для цілей податкового обліку і під час документальних перевірок податкових органів.

3.4. Слід платникам податків, які за результатами звітного податкового року здійснюють «зворотний перехід» з доходів понад 20 млн. грн. на доходи менше 20 млн. грн., застосовувати коригування фінансового результату, що передбачає поглиблене вивчення розділу 3 ПКУ.

3.5.Інші актуальні роз'яснення органів ДПСУ з питань податку на прибуток.

4. ПДВ. Проблемні питання та актуальні роз'яснення.

4.1. Коли включати до ПК ПН, які повинні бути розблоковані за рішенням судів.

4.2. Аванси від покупців і ПДВ. Чи є право у продавця на зменшення ПК з ПДВ для різних ситуацій:
  (1) повернення частини авансу покупцю після 1095 днів з дати його отримання,
  (2) списання авансу отриманого від покупця,
  (3) залік отриманої передоплати від покупця в оплату поставки йому товару / послуги за іншим договором.

4.3. Визначення бази оподаткування ПДВ та складання податкових накладних в разі округлення суми продажу.

4.4. Інші актуальні роз'яснення видані ДПСУ в 4 кварталі 2019 р.

5. ПДФО. Лікарняні. Відрядження

5.1. Ідеально оформлення лікарняного листа - чи це досяжно в життя і які відхилення від вимог порядку по оформленню лікарняного листа спричинять за собою відмову у виплаті допомоги.

5.2. Порядок використання корпоративної картки у відрядженнях і оплати однією особою розпорядником корпоративної карти проживання, проїзду і т.п. за кілька відряджених співробітників.

5.3. І знову про безкоштовне харчування співробітників - роз'яснювальні тренди від податкових органів.

5.4. Інші актуальні роз'яснення з питань ПДФО і військового збору.